Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Υπόθεση Εφραίμ η φυλάκιση, ο πλούτος, ο Σκάι, Ρωσία και η διαμάχη στην ντόπια αστική τάξη…

Ημίχρονο 2ο

Άλλο και τούτο! Συλλαμβάνεται ο «Εφραίμ», που έπαιξε στις «ανταλλαγές» τον 3ο ρόλο, με πρώτο οικονομικά ιδιωτικά συμφέροντα και 2ο τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν. Δ. Κανένας αντίθετα μεγάλος μέσα, εννοώ βοά και αναστενάζει ο λαός και χαίρεται το «Κολονάκι»:

α) Στο κραχ του χρηματιστηρίου (1999) με το σάρωμα του ιδιωτικού πλούτου και των μισών αποθεμάτων των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων (Κ. Σημίτης – Λ. Παπαδήμος στην εξουσία).

β) Στο έγκλημα των Ολυμπιακών αγώνων 2004 – υπόθεση siemens με όλο το πολιτικό σκηνικό της νεοδεξιάς – ακροδεξιάς και της μεγάλη μερίδας της εκκλησιαστικής ηγεσίας να μην αρθρώνει λόγο.

γ) Στις μίζες πολεμικού υλικού, μεγάλων έργων (ειδικά στους δρόμους).

δ) Στην ξαφνική διάλυση του κοινωνικού ιστού, του κόσμου της εργασίας, των δημόσιων αγαθών, του δημόσιου και εθνικού πλούτου και στο σχεδιασμό οικονομικού και όχι μόνο διαμελισμού του νεωτερικού μας ελλαδικού κράτους.

Γράφει ο υποβολέας μου: «…Διαφώνησα, σε πολύ υψηλούς τόνους μάλιστα, με τις βασικές διαχειριστικές επιλογές του π. Εφραίμ στην υπόθεση των ανταλλαγών. Όμως αυτό που συμβαίνει τώρα είναι τόσο προκλητικό, που δεν στέκει με καμμία δικανική ή ηθικολογική ψευτοδικαιολογία. Έχουμε να κάνουμε με έναν ηγούμενο που κάθεται, σε οικογενειακή ατμόσφαιρα ιδιαίτερης οικειότητος μάλιστα, με την ηγεσία της μεγαλύτερης πυρηνικής δυνάμεως του πλανήτη, με την οποία φρόντισαν να διαρρήξουν τις σχέσεις τους οι δωσίλογοι του ΔΝΤ…»

Προσωπικά νομίζω παίζεται ένα τεράστιο παιχνίδι, οικουμενικών διαστάσεων, σε τέσσερα επίπεδα:

1) Θεολογικό: Ελάχιστοι εκκλησιαστικοί, ηγούμενοι, λαϊκοί θεολόγοι μίλησαν ή μιλούν για την ιδιάζουσα σιωπή για τα τεράστια νεοκαπιταλιστικά – καλβινικού τύπου – «ανοίγματα» (Ολυμπαικά ακίνητα, Of sor etaireies, κλπ) της νεοβατοπεδινής ηγεσίας, για τα οποία έχουμε εδώ στο φτωχό ΜτΒ γράψει πάλι και πάλι: Βατοπέδι: Πτυχές αναδυόμενες υψηλής εκκλησιαστικής «ραπτικής»*

2) Εκκλησιαστικό: Η ιστορική Ορθοδοξία (και το Ισλαμ) αποτελούν καίριους πολιτισμικούς στόχους, αφού δυνητικά μπορούν να αποτελέσουν καταλύτες για τη δημιουργία απελευθερωτικών (αλλά και ταξικών) κινημάτων στην ευρύτερη περιοχή, συνδεόμενοι με τις ποικιλόμορφες, διάχυτες και ακόμα διασπασμένες δυνάμεις επαναστατικές δυνάμεις. Η νεοβάρβαρη επίθεση στους λαούς της Ε. Ε. με τη χώρα μας σε επίπεδο «πειραματόζωου» στην Ευρωζώνη και της Ανατολικής Μεσογείου κεντρικό κρίκο τη Λιβύη και τη Συρία. Εκεί που η νεόπλουτη, ευρωλιγούρική και ρεφορμιστική αριστερά έχει βάλει την αντι-ιμπεριαλιστική (sic) ουρά κάτω από τα σκέλια των μηχανισμών της αποτελούν το πολιτικό τοπίο της προηγούμενης εκτίμησης.

3) Γεωοικονομικό: Οι δυνάμεις που έφεραν, στήριξαν, «συνεργάζονται» και σχεδιάζουν με το τρίπολο ΕΚΤ (ευρωπαϊκά κεφάλαια – Ε. Ε. (ιδιότυπου γερμανικού ελέγχου) – ΔΝΤ (κυρίως αμερικανικής κυριαρχίας) θέλουν να αποδομήσουν οποιαδήποτε προσπάθεια στο χώρο της κεντροδεξιάς που σχεδιάζει ανοίγματα με την ρωσική ολιγαρχία (πούτιν, ρώσικο κεφάλαιο, ρώσικη ορθόδοξη εκκλησιαστική Γ΄ Ρώμη, κλπ).

Ο (κυπριακής καταγωγής) Εφραίμ – να μη ξεχνάμε – ηγείται μιας Ι. Μ. που τα τελευταία χρόνια κυριαρχείται από κυπρίους μοναχούς (κανένα κατ’ αρχήν πρόβλημα), αλλά φαίνεται ότι ανήκει στο εκκλησιαστικό ρεύμα που στηρίζεται στον εκκλησιαστικό οικονομικό πλούτο και τις ισχυρές πολιτικές διασυνδέσεις με πολιτικά πρόσωπα.

Οι κύπριοι, παραδοσιακά από την εποχή ακόμα της Σοβιετικής Ένωσης, έχουν ισχυρούς δεσμούς με ρώσικα, λευκά ή μαύρα κεφάλαια. Πολιτικές τύπου ρώσικων αγωγών μέσω Βουλγαρίας-Ελλάδος (Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη), δάνεια από τη Ρωσία, υποδοχή ρώσικου στόλου στη Μεσόγειο, ρώσικα οπλικά συστήματα (θυμηθείτε ποια κρύβονται σε σπηλιές ελληνικών ορέων), αλλά και εκκλησιαστικοί άξονες με το ρώσικο Πατριαρχείο με βάσει σε άγιο Όρος, Κύπρο κλπ θεωρούνται «casous beli»… Ο Εφραίμ, μεσαία πασοκικά στελέχη, ο Καραμανλής παραβίασαν τέτοιες στρατηγικές, ενώ ο ΓΑΠ και οι μνημονιακοί πολυποίκιλοι μηχανισμοί στη χώρα μας τις … ροκάνισαν.

Ερώτημα: Τι ήθελε ο Εφραίμ πριν λίγες μέρες στη Μόσχα με την «Τίμια Ζώνη» του βατοπεδίου; Τι ειδικές σχέσεις συνεχίζει με τον Πούτιν; Τι παίζει με την Γ΄ Ρώμη; Πως τελικά κατάφεραν εκκλησιαστική συγκέντρωση-προσκύνημα που οι πληροφορίες λένε ότι ξεπέρασε την κηδεία του Στάλιν;

В

Москве встретили Пояс Пресвятой Богородицы

Πριν απαντήσουμε εμείς, απάντησε το πιο σκοτεινό κομμάτι του μνημονιακού, ευρωλιγούρικου, υποταγμένου πολιτικού παρασκηνίου και έστησε την «φυλάκιση» του Εφραίμ παραμονές Χριστουγέννων της ελλαδικής Ορθοδοξίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κλπ, αλλά όχι του Αγίου Όρους, του Πατριαρχείου Μόσχας και εν γένει των Σλάβων…

4) Πολιτικό: Ξεκαθάρισμα στον Α. Σαμαρά και όλους τους νεοσυντηρητικούς που τον στηρίζουν, φανερά ή πλάγια, ότι τέτοιες πολιτκές δεν θα πε΄ρασουν. Θα αποδείξει πριν τις εκλογές, όχι πια συμβολικά με μια επιστολή υποτέλειας, αλλά με ξεκάθαρη τοποθέτηση στους ευρύτερους γεωοικονομικούς σχεδιασμούς. Μπορεί με την επσιτολή να δήλωσε πλήρη στρατηγική υποταγή σε Ε. Ε., Δ. Ν. Τ., Κεφάλαιο ότι αποτελεί υπηρέτη τους στη νεοβάρβαρη επίθεση, αλλά τώρα θα δηλώσει και πλήρη υποταγή στις αντίστοιχες γεωοικονομικές πολιτικές στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μαζί του εξαναγκάζουν και την ελλαδική Εκκλησία, όπως και την Ηγεσία του Αγ. Όρους (Ι. Κοινότητα) να αποκαλυφθούν.

Τι βλέπουμε; Ακόμα τηρει η Ν. Δ. σιωπή. Ποιοι ξεσπάθωσαν τελευταία σε ειδική συνεργασία; Ο Σκάι και η Ελλαδική Εκκλησία.

Α) Ο Σκάι (δηλ. συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα) γνώριζαν (; ) τι θα επακολουθήσει. Γι’ αυτό ήδη έκανε καλά προετοιμασμένες κινήσεις:

α) Ετοίμασε ένα ειδικό ντοκιμαντέρ με να «αθωώνει» τον Εφραίμ και το «βατοπέδι» στο επίπεδο των ανταλλαγών με καθαρά «νομικά» επιχειρήματα, χωρίς φυσικά να ακουμπά το καλβινίζον θεολογικό υπόβαθρο των νεβατοπεδινών. Εξ άλλου «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει…». Προετοίμασε δηλαδή το τηλεοπτικό του κοινό, τους μέλλοντες ψηφοφόρους που ταλαντεύονται να ψηφίσουν την εναλλακτική λύση των τροϊκανών (Α. Σαμαρά – Ν. Δ.), να εξευμενίσει εκκλησιαστικούς παράγοντες και να ανοίξει παράθυρα συνεργασίας με τον .. Πούτιν…

β) Ανέλαβε ειδική πρωτοβουλία για «φιλανθρωπικό έργο», έβαλε μέσα πολλά ελληνικά Syper Market της Αθήνας και φυσικά «έχωσε» τον δυσκίνητο Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να αποδεχτεί τη συνεργασία (μοίρασμα στις Μητροπόλεις – Ενορίες). Και ενώ αυτό θα απαλύνει κάποια από τα τραύματα των πεινασμένων νεόπτωχων, ταυτόχρονα ετοιμάζεται ειδική στρατιά ψηφοφόρων ώστε να πλησιάσει η Ν. Δ. τους 150 βουλευτές στις επερχόμενες εκλογές, ώστε να είναι σίγουρη η μνημονιακή του κυβέρνηση σε συνεργασία έστω με κάποια ρετάλια του πολτικούς σκηνικού (π. χ. ΛΑΟΣ).

Β) Η ελλαδική Εκκλησία και η Ι. Κοινότητα: Βρίσκονται συναγερμό. Είναι αδύνατον να απαριθμήσω τις αντιδράσεις τους. Θα αναφέρω μόνο πέντε:

1) Ιερά Κοινότητα:

Οι ηγούμενοι βρίσκονται στο προσκεφάλι του Ηγουμένου Εφραίμ, παρέα με τους αστυνομικούς που περιμένουν την εντολή περί ανάρρωσης και προ-φυλάκισης. Ταυτόχρονα ετοιμάζονται για Διπλή Σύναξη, οι αποφάσεις της οποίας είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσουν ιστορικό σταθμό για την πάρα πέρα ιστορική πορεία του Αγίου Όρους.

«…Φρουρούμενος στο κελί του στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου παραμένει κλινήρης ο ηγούμενος Εφραίμ, που παρουσίασε υψηλό πυρετό και απορρύθμιση σακχάρου, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, Αρίστος Κασμίρογλου…. Οι εξελίξεις αναμένεται να απασχολήσουν την Ιερά Κοινότητα στην τακτική συνεδρίαση της Δευτέρας.

Νωρίτερα το Σάββατο, το Κέντρο Υγείας Καρυών, αλλά και ο δικηγόρος του, ο οποίος μίλησε στο Mega, επιβεβαίσαν τις πληροφορίες ότι ο ηγούμενος είχε μεταβεί στη Μονή Βατοπεδίου και βρισκόταν κλινήρης, καθώς παρουσιάζει απορρύθμιση του σακχάρου και υψηλό πυρετό….», 25/12/2011, στο…protothema.gr.

2) Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος:

«…«Δεν γνωρίζω την ουσία της υπόθεσης και σέβομαι την ελληνική δικαιοσύνη. Όμως, είμαι ιδιαίτερα προβληματισμένος, όπως άλλωστε και κάθε Χριστιανός, με τη χρονική συγκυρία της έκδοσης του βουλεύματος προφυλάκισης του ηγουμένου της Ι. Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ ανήμερα των Χριστουγέννων. Και ο νοών νοείτω», Σάββατο, 24 Δεκέμβριος 2011, στην ….romfea.gr.

3) Μητρ. Σιατίστης Παύλος:

«… Επί τέλους η ελληνική δικαιοσύνη άργησε, αλλά βρήκε τον αίτιο όλων των συμφορών. Είναι ο Ηγούμενος Εφραίμ. Μπορούν οι Έλληνες δικαστές να κοιμούνται πλέον τον ύπνο του δικαίου η μήπως πρέπει να εξεγερθούν και να αποκαταστήσουν την τετρωμένη αξιοπρέπειά της.

Αν νομίζουν, αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στην διεθνή ανυποληψία, ότι θα εξαγνισθούν μέσα από την προφυλάκιση ενός ιερωμένου έχουν κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Ο λαός ξέρει πολύ καλά ποιοί τον κατέστρεψαν και ποιοί είναι οι μόνοι που στέκονται αυτές τις δύσκολες ώρες δίπλα του. Αυτή η απόφαση θα γίνει μπούμερακ.

Η απόφαση δεν θίγει τον Ηγούμενο Εφραίμ, εκθέτει για μια ακόμη φορά τη χώρα μας, προκαλώντας τον παγκόσμιο καγχασμό…», Κυριακή, 25 Δεκέμβριος 2011, στη …romfea.gr.

4) Μητρ. Μεσογαίας Νικόλαος:

Ειδήσεις (1ο θέμα!) στον Σκάι, Κυριακή, 25 Δεκέμβριος 2011,


5) O Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Κονιδάρης:

«…Η επιβολή της προσωρινής κρατήσεως γίνεται για λόγους που αναφέρονται περιοριστικώς στον νόμο. Κανένας από τους λόγους αυτούς δεν συνέτρεχε στο πρόσωπο του Αρχιμανδρίτου κυρίου Εφραίμ, πολλώ μάλλον ο λόγος, τον οποίον φαίνεται να επικαλείται η απόφαση του Συμβουλίου, ότι δηλαδή αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανόν να διαπράξει και άλλα εγκλήματα. Κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από την έως τώρα βιωτή του Σεβάσμιου Γέροντά, ακριβέστερα ανήκει στον χώρο της φαντασίας.
Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου καλείται να ασκήσει αναίρεση κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών. Είναι δικαίωμα του…»,
Dec 24, 2011, στο …amen.gr.

5) Ρωσικό Ίδρυμα του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου:

«…παρόμοιες δικαστικές αποφάσεις μπορούν να εξηγηθούν μόνο από τις πολιτικές δεσμεύσεις ορισμένων κύκλων της ελληνικής διοίκησης, οι οποίοι επιθυμούν κατ’ αυτόν τον τρόπο να επιδείξουν στη Δύση την ετοιμότητά τους να προχωρήσουν στην άρνηση των αρχών οργάνωσης της πνευματικής ζωής, που έχουν κατοχυρωθεί στο ελληνικό Σύνταγμα…», 24/12/2011, στο…real.gr.

*******

Και το Μτβ; Θα βρεθεί πάλι απέναντι στις πολιτικές του Εφραίμ και το Βατοπεδίου; Για μένα είναι το ζήτημα απλό: Ο ηγούμενος Εφραίμ ακολούθησε την ακριβώς αντίθετη θεολογία, απ’ ότι ο βατοπεδινός άγιος, Μάξιμος ο Γραικός, που φυλακίστηκε στη Ρωσία, τον παρεμπόδισαν πολλά χρόνια στην ακοινωνησία και τελικά αγίασε γι’ αυτό. Αυτό δεν το παίρνω πίσω, αλλά επιμένω ότι αποτελεί την θεολογική αιτία για ό,τι επακολουθήσει στο 2ο ημίχρονο εναντίον του.

Όμως: Όπως ήδη θα έχετε κατανοήσει, όχι μόνο στα υπόλοιπα δεν είμαι εναντίον, αλλά μου είναι αδιανόητο να βρεθώ μαζί με τους μνημονιακούς διώκτες του, που αύριο μπορεί να είναι και η Ν. Δ., αφού πρώτα καβαντζάρει στην κυβέρνηση, αλλ’ όχι στη εξουσία, αφού έχει δοθεί «άχρι καιρού» στο τοκογλυφικό κεφάλαιο, στη Γερμανική Ε. Ε. και την παμφάγα αμερικάνική εξωτερική πολιτική…

Γι’ αυτό και υπέγραψα τη δημόσια στήριξή μου για την αποφυλάκισή του και τον καθαρά πολιτικό διωγμό του. Θα συνεχίσω όμως στη θεολογική κριτική, ως θεολογικός ακόλουθος του Αγίου Μαξίμου του Γραικού και της πραγματικής ορθόδοξης θεολογικής Παράδοσης για τον πλούτο, αφού πια είναι ξεκάθαρο ότι αυτή οδηγεί στο ερώτημα, που απάντησε εύστοχα ο Μητροπολίτης Προικονήσσου Ιωσήφ: «Κρίσις Οικονομική ή κρίσις του Θεού;»…


*****



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου