Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Έφυγε ο Θόδωρος Αγγελόπουλος





Ο κόσμος της έβδομης τέχνης θρηνεί εδώ και λίγες ώρες έναν από τους μεγαλύτερους δημιουργούς του. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος έφυγε από την ζωή αργά το βράδυ της Τρίτης, 24 Ιανουαρίου, ενώ νοσηλευόταν στην εντατική μετά από τροχαίο ατύχημα που είχε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της τελευταίας ταινίας της τριλογίας του, με τίτλο «Η άλλη θάλασσα».


Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, στον περιφερειακό της Δραπετσώνας, ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης παρασύρθηκε από μοτοσικλέτα την οποία οδηγούσε ειδικός φρουρός της Ελληνικής Αστυνομίας, ο οποίος βρισκόταν εκτός υπηρεσίας. Το ασθενοφόρο έφτασε στο σημείο 45 λεπτά μετά το ατύχημα, αφού προηγήθηκε –σύμφωνα με τα μέλη του κινηματογραφικού συνεργείου– τηλεφώνημα στον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.

Ο 77χρονος σκηνοθέτης βραβευμένων ταινιών όπως το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού και το Μια Αιωνιότητα και Μια Μέρα γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Απριλίου του 1935. Σπούδασε εθνολογία και κινηματογράφο στο Παρίσι, και επέστρεψε στην Αθήνα το 1964. Εργάστηκε αρχικά ως κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα Δημοκρατική Αλλαγή, και εν συνεχεία ως σκηνοθέτης.

Το 1968 παρουσίασε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης την πρώτη του μικρού μήκους ταινία, Εκπομπή, ενώ δύο χρόνια αργότερα κέρδισε το πρώτο βραβείο του Φεστιβάλ για την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, Αναπαράσταση.

Από τότε μέχρι σήμερα, σκηνοθέτησε συνολικά 15 ταινίες, οι οποίες βραβεύτηκαν σε φεστιβάλ όπως αυτά του Βερολίνου, της Βενετίας (όπου κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι για τον Μεγαλέξανδρο) και των Καννών (όπου τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα για το μια Αιωνιότητα και μια Μέρα). Καθιερώθηκε ως ένας από τους σπουδαιότερους κινηματογραφιστές του κόσμου.

1 σχόλιο:

  1. Ο Θεός μακάρι να τον αναπαύσει...και ας παρηγορήσεις τους οικείους του, περιστεράκι μου.
    Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί ήταν μέγας σκηνοθέτης ο μακαρίτης, αλλά βέβαια, αυτό μάλλον οφείλεται στη δική μου ασχετοσύνη.
    Δυο ταινίες του είδα κάποτε και κόντεψα να αποκοιμηθώ μέσα στην αίθουσα.
    Ο θεός ας συχωρέσει και μένα, αν με την άσχετη κρίση μου το Θεόδωρο Αγγελόπουλο, τον αδίκησα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή