Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ..και άλλα



Ο τελευταίος σταθμός

Τον τελευταίο χρόνο από τη ζωή του Λέων Τολστόι παρακολουθεί η ταινία. Στο επίκεντρό της δύο έρωτες: ένας στο ξεκίνημα και ένας κοντά στο τέλος... παράλληλα, η ταινία παρακολουθεί πως ο Τολστόι αποξενώνεται από τη σύζυγό του, η οποία δεν συμφωνεί με τις θεωρίες του περί κοινοκτημοσύνης. Η εξαιρετική ερμηνεία του Κρίστοφερ Πλάμερ του χάρισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου, ενώ και η Έλεν Μίρεν ήταν υποψήφια για Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου.

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Μάικλ Χόφμαν
Πρωταγωνιστούν: Έλεν Μίρεν, Τζέιμς ΜακΑβοϊ, Κρίστοφερ Πλάμερ



Μπόνι και Κλάιντ


Η κλασσική ταινία του Άρθουρ Πεν που σημάδεψε μια ολόκληρη κινηματογραφική εποχή. Στο επίκεντρο το θρυλικό ζευγάρι ληστών Μπόνι Πάρκερ και Κλάιντ Μπάροου. Το ζεύγος διαπράττει ληστείες, γίνεται λαϊκός θρύλος. Εκείνοι αψηφούν τον κίνδυνο και την αστυνομία.

Σκηνοθεσία: Άρθουρ Πεν
Σενάριο: Ντέιβιντ Νιούμαν, Ρόμπερτ Μπέντον και Ρόμπερτ Τάουν (χωρίς credit)
Πρωταγωνιστούν: Φέι Νταναγουέι, Γουόρεν Μπίτι, Τζιν Χάκμαν


Baaria: Η Πόλη του Ανέμου

Η νέα, φιλόδοξη παραγωγή του Τζουζέπε Τορνατόρε αποτελεί ένα έπος, με αρκετές δόσεις χιούμορ, που ξετυλίγεται κατά τη διάρκεια τριών γενεών στην Σικελία, η οποία είναι και η πατρίδα του σκηνοθέτη. Το Baaria κόστισε περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια.

Σκηνοθεσία/Σενάριο: Τζουζέπε Τορνατόρε
Πρωταγωνιστούν: Φρανσέσκο Σιάνα, Μάργκαρετ Μάντε, Μόνικα Μπελούτσι, Ραούλ Μπόβα, Μικέλε Πλάσιντο.

Το πνεύμα του μελισσιού


Ο Φρανκενστάιν με τον Μπορίς Καρλόφ, προβάλλεται σε ένα μικρό επαρχιακό
σινεμά της Καστίλης στις αρχές της δεκαετίας του 1940. Η εξάχρονη Άννα υποβάλλεται από την μορφή του τέρατος. Η αδελφή της την καθησυχάζει, πείθοντάς την πως το τέρας είναι ένα αθάνατο πνεύμα που ζωντανεύει εύκολα παίρνοντας ανθρώπινη μορφή. Η Άννα, ωστόσο, αναζητά το πνεύμα και πιστεύει πως το ξαναβρίσκει ζωντανό στο πρόσωπο ενός παράνομου που κρύβεται στην περιοχή. Η ταινία του Βίκτορ Ερίθε γυρίστηκε το 1972 και προβάλλεται σε νέες κόπιες.

Σκηνοθεσία: Βίκτορ Ερίθε
Ερμηνευτές: Άννα Τόρεντ, Φερνάντο Φέρναν Γκόμεζ, Τερέσα Γκιμπέρα
Αθήνα
Ευρωπαϊκές παραγωγές και επανεκδόσεις έχουν την τιμητική τους από τις 29 Ιουλίου στα σινεμά. Ανάμεσα στις ταινίες που προβάλλονται και το νέο φιλμ του Τζουζέπε Τορνατόρε, καθώς και η ζωή του Λ.Τολστόι με πρωταγωνιστές τους Χέλεν Μίρεν, Κρίστοφερ Πλάμερ και Τζέιμς ΜακΑβοϊ.



22 σφαίρες


O Τσάρλι Ματέι έχει αφήσει πίσω του τις ημέρες του παράνομου παρελθόντος του, ζώντας μια φαινομενικά ήσυχη ζωή με τη γυναίκα του και τα παιδιά. Ένα χειμωνιάτικο πρωινό όμως τον βρίσκουν στο πάρκινγκ του παλιού λιμανιού της Μασσαλίας με είκοσι δύο σφαίρες στο σώμα του. Εκείνος θα επιζήσει και θα αναζητήσει εκδίκηση. Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.

Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Μπέρι
Σενάριο: Ρίτσαρντ Μπέρι, Ερίκ Ασούς, Ματιέ Ντελαπόρτ, Αλεξάντρ ντε λα Πατελιέρ
Πρωταγωνιστούν: Ζαν Ρενό, Γκαμπριέλα ΡάιτΣενάριο: Βίκτορ Ερίθε, Άνχελ Φερνάντες
Σάντος

Δείτε που προβάλλονται οι ταινίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου